Discursurile sale, deciziile, ieșirile în public îi fac pe mulți analiști și observatori ai Rusiei să spună că Vladimir Putin a devenit instabil mintal. Mai mult decât atât, speculațiile sugerează că acest comportament se datorează izolării și anxietății sale din cauza sancțiunilor economice pe care Occidentul și alți aliați le-au aplicat împotriva sa. Și ar mai fi un factor care îl sperie: Siloviki.
Se pare că aceasta este adevărata amenințare: elita militară și de securitate a Rusiei. Aceștia sunt oameni precum Nikolai Patrușev, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, și Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), precum și alți actuali și foști înalți oficiali de securitate.
Siloviki sunt dispuși să folosească acest amestec mortal de putere dură și secretomanie atunci când apare o amenințare serioasă la adresa sistemului cleptocratic rusesc.
Nikolai Patrushev este un politician rus, ofițer de securitate și ofițer de informații. A ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este principala organizație succesoare a KGB-ului sovietic, din 1999 până în 2008 și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008.
Aparținând facțiunii siloviki a cercului interior al președintelui Vladimir Putin, Patrushev este considerat a fi unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin și o figură principală din spatele afacerilor de securitate națională a Rusiei.
Alexander Vasilyevich Bortnikov este un ofițer de informații rus care a ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din 2008.
Este unul dintre cei mai puternici membri ai fracțiunii silovik și un membru al cercului interior al lui Vladimir Putin.
Erou al Federației Ruse din 2019, el deține și gradul de general de armată, cel mai înalt grad ocupat din armata rusă.
La 20 martie 2022, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că Bortnikov era favoritul pentru a-l înlocui pe Vladimir Putin în rândul unui grup de elite ruse care complotează să-l asasineze pe Putin în încercarea de a stabiliza economia și a restabili legăturile cu Occidentul, în urma sancțiunilor impuse împotriva Rusia pentru invazia Ucrainei din 2022.
La începutul invaziei și familia sa a fost sancționată. La 22 februarie 2022, ca răspuns la recunoașterea Rusiei a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei în timpul preludiului invaziei ruse a Ucrainei din 2022, Statele Unite au impus sancțiuni inclusiv lui Bortnikov și fiului său, Denis, care este, de asemenea, vicepreședinte al VTB Bank.
Siloviki sunt dispuși să folosească acest amestec mortal de putere dură și secretomanie atunci când apare o amenințare serioasă la adresa sistemului cleptocratic rusesc.
Acest lucru se datorează faptului că elita securității își trage puterea din sistem. În lexiconul politic rus, un silovik este o persoană care controlează poliția, procurorii, justiția, poliția politică FSB, fostul KGB, GRU, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Federal de Protecție și orice altă organizație de stat care are dreptul de a folosi forța împotriva oamenilor.
De asemenea, acest cuvânt este folosit pentru un politician care a intrat în politică din aceste organizații. Un termen similar este „securocrat”, ofițer de aplicare a legii și de informații. Siloviki dorește adesea să încurajeze opinia conform căreia aceștia ar putea fi văzuți în Rusia ca fiind în general non-ideologici, cu un accent pragmatic asupra ordinii și a legii și a intereselor naționale rusești.
În general, sunt bine educați și aduc experiență comercială din trecut în posturile lor guvernamentale. Se presupune că siloviki au o preferință naturală pentru reapariția unui stat rus puternic.
Siloviki nu formează un grup coeziv. Ei nu au un singur lider și nu există o „agenda silovică” comună, articulată. Cu toate acestea, potrivit lui John P. Willerton, acești oficiali de informații de securitate au adus administrației etica și abilitățile de lucru – pe care Putin aparent le-a favorizat.
Siloviki seniori sub președinția lui Vladimir Putin sunt Serghei Ivanov, Viktor Ivanov, Serghei Șoigu, Nikolai Patrushev, Alexander Bortnikov și Serghei Naryshkin, care au avut relații strânse de lucru cu Putin și au ocupat poziții cheie în guvernele lui Putin.
Willerton subliniază, totuși, că este dificil de evaluat dacă mediul lor comun de securitate și informații se traduce în preferințe politice comune.
În urma protestelor rusești din 2011, președintele rus Dmitri Medvedev, după ce a promis o reformă politică, a numit totuși mai mulți siloviki în funcții importante în guvern: Serghei Ivanov șef de cabinet al administrației prezidențiale; Dmitri Rogozin viceprim-ministru; iar Viaceslav Volodin adjunctului șefului de cabinet.
Consilierul șef pentru securitate națională al lui Putin, Nikolai Patrushev, care credea că Occidentul a fost într-un război nedeclarat cu Rusia de ani de zile, a fost figura principală din spatele strategiei actualizate de securitate națională a Rusiei, publicată în mai 2021.
Acesta a afirmat că Rusia poate folosi „metode forțate” pentru a „dejuca sau preveni acțiuni neprietenoase care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse”.
Se spune că dacă elita securității percepe că sistemul este în picaj, va face tot ce este necesar pentru a-și proteja interesele. Ei ar avea arme și personal pentru a-l amenința pe Putin.
Ei ar știi cum să opereze sub radarul lui Putin, pentru că ei sunt cei care se ocupă de radarul însuși. Siloviki ar asista acum la dizolvarea încet, încet a autocrației cleptocratice care i-a menținut la putere în ultimii 30 de ani, ar avea capacitatea de a pune capăt regimului lui Putin.
Se vehiculează că acești oameni au încercat să-l otrăvească pe liderul opoziției, Alexei Navalnîi. Când acest lucru a eșuat, l-au întemnițat. Nu se știe, însă pentru cât timp.
Șefii serviciului de informații militare rusești, GRU, ar fi planificat și executat tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal, folosind un agent neurotoxic rusesc de grad militar.
Alți membri Siloviki ar fi planificat asasinarea lui Alexander Litvinenko, amestecându-i ceaiul cu poloniu într-un hotel din Londra. Putin, care ar fi aprobat personal aceste operațiuni, cunoaște prea bine capacitățile elitei de securitate.